W dniach 12 - 14 października 2018 r. w Hali Expo – Łódź przy Al. Politechniki 4 w Łodzi, odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2018 r.
Tradycyjnie – już po raz jedenasty – Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. W szranki stanęły więc pyszności z Łódzkiego wytwarzane tradycyjnymi metodami, stanowiące element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Jest to co roku doskonały moment ich identyfikacji i promocji.
W konkursie wzięło udział 51 produktów wystawionych przez 34 wystawców w sześciu kategoriach. Wśród nich znalazły się dwa z powiatu wieluńskiego.
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne uczestniczyła firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś – z kiełbasą szlachecką i kiełbasę pieczoną.
Możemy się pochwalić, że główną nagrodę konkursu Tygiel Smaków otrzymała firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś (gmina Biała) za kiełbasę pieczoną. Wszystkim laureatom nagrody wręczył Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień i dyrektor Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Andrzej Woźniak.
Mogliśmy na targach podziwiać produkty tradycyjne i regionalne z całej Polski. Stoisko naszych powiatów cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Odwiedziło nas wiele znamienitych osobistości.
Udział w Targach był możliwy dzięki zaangażowaniu specjalisty ds. produkcji i ekonomiki wsi Powiatowego Zespołu Doradców Wieluń Agnieszce Trojak.
Tekst i fot.: Agnieszka Trojak